Tuesday, 04 January 2011 03:36

Steentje bijdragen, Filmwijkkrant Almere

Steentje bijdragen

Stel je loopt in het Lumièrepark of bent op vakantie in Frankrijk of in Tokyo en vindt een steen. Een steen beschilderd door vreemden, daar zomaar neergelegd als cadeau. Die vreemden wonen dichterbij dan je denkt, in de Filmwijk.


Het begin
Het begon twee jaar geleden. Toen Roelof en Jacqueline op vakantie waren in Zuid-Frankrijk vonden zij enkele gladde stenen in een rivier. De stenen waren Veynes-stones. Bij toeval onstond het idee om de stenen te beschilderen en terug te leggen in de natuur, als cadeau voor de toevallige vinder.


Landen
Roelof en Jacqueline reizen graag en op elke reis worden een aantal beschilderde stenen in de koffer meegenomen naar de bestemming. Zo zijn er stenen te vinden in Griekenland, Japan, Duitsland, België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Turkije en binnenkort Birma. Maar ook in Nederland en zelfs in ons eigen Lumièrepark zijn de stenen gelegd en gevonden.

 

Website
Achterop elke steen staat een uniek nummer vermeld met de site van I found a stone. De vinder wordt hiermee uitgenodigd om het vinden van de steen te melden. Zo ontstaat vaak een boeiend contact tussen de leggers en de vinder. De site heeft gemiddeld 260 bezoekers per dag en de bezoekers komen inmiddels uit 122 verschillende landen.


Reacties
De reacties op het vinden van een steen zijn eigenlijk altijd positief. De leuke en soms ook ontroerende reacties zijn te lezen op de site. Het gebaar van het geven van dit ware kunstwerkje kan voor iedere vinder een persoonlijke betekenis krijgen.
Onlangs hebben Roelof en Jacqueline een steen ter veiling aangeboden. De opbrengst was voor de slachtoffes van de aardbeving van Haïti.
Tijdens een ontmoeting met de Dalai Lama is door Jacqueline een steen aangeboden en aanvaard.
Doel van het beschilderen en leggen van de stenen blijft het geven van een cadeautje, even stilstaan en bewustwording van de natuur.


Materiaal
Het begon met de stenen uit Frankrijk maar nu worden verschillende stenen gebruikt. De stenen moeten wel beschilderbaar zijn, dus een gladde ondergrond hebben. Het materiaal wordt goed schoongemaakt en voorzien van een speciale sticker met uniek nummer en de website. De afbeeldingen op de stenen zijn zeer divers. Hierbij laten de schilders Roelof en Jacqueline zich inspireren door de vorm van de steen. Na het beschilderen met acrylverf wordt de steen tweemaal gelakt; de laatste laklaag is bootlak. Dan pas is dit kunstwerk klaar voor de steenlegging.


Gevonden voorwerp
Zo uniek als elke steen is, zo uniek ook de beschildering. De legplaatsen zijn evenzo uiteenlopend. Verspreid over de aardbol in verschillende landen liggen de stenen te wachten op hun vinder. In het park, op een plein, in een rivier of onder een standbeeld, alles is mogelijk. Veel stenen zijn al gevonden maar vele liggen nog te wachten op ... jou of ... mij?
Meer informatie: www.ifoundastone.nl

Mieke Bil, september 2010